Monday 30 March 2015

Balkon bostanı- baslangic

Merhabalar,

Viyana`da gecen onca yazdan sonra sonunda balkonumuzda cicek ve sebze ekmeye karar verdik. Buaraya tasinmadan Ankara`da bi sene minnacik isci bloklari balkonlarinda denemistik, balkonlar yetersiz gunes aldigindan anca sonbaharda domates biber yemistik. Ama o domatesleri gozumuzun nuru gibi dalindan koparip, yemeye zorla kiyip yedigimizi hatirliyorum. Bu kadar sehire sikismis yasarken, kapimizi acip bize azicik nefes almamizi saglayacak rengarenk bi alan yaratma fikri cok guzel. Ustelik domatesi, salataligi dalindan koparip salataya ekleyebilmek de isin bonusu.

Neyse.. Bu isleri baya onceden planliyoduk aslinda, cunku tee nezaman Guven Hopa`dan gelirken annesi tarafindan bahcelerindeki dogal bitkilerden toplanmis tohumlar getirmisti, maydanoz, biber, salatalik, aycicegi gibi. Yasal olup olmadigini bilmeden cahil cesaretiyle bavulunda getirdi tohumlari. Sonradan ogrendik ki, aslinda Avrupa`ya tohum goturmek yasakmis, cezasi mi ne varmis hatta. Tohumlarimizdan ornekler.

Salatali ve kabak tohumlari:
Maydanoz tohumu:

Henuz ne tohumu oldugunu cozemedigimiz tohum :) (fikri olan varsa bizimle paylasirsa super olur):


Surpriz cicek tohumu:

Bunlarda Kemeraltindan aldigim paket halindeki feslegen ve dereotu tohumlari ve yesiller partisinin dagittigi aycicek tohumu:



Simdi gelelim elimizdeki tohumlari filizlendirmeye. Pazar gunu yumurta kutusu, biskuvi kutusu ve labtan getirdigin icinde ne oldugunu bilmedigim bolmeli straforun icine az miktarda toprak ekledim, tohumlari yerlestirip bir miktar toprakla tohumlarin ustunu kapattim. Sonra da topraklari islattim, evde los biyere yerlestirdim. son hali soyle oldu.


Simdi filizler icin beklemedeyiz. Simdilik biber, biber yada domates, aycicegi, kabak tohumlarini cimlendiriyoruz. Filizler cikinca saksi amacli kullanmayi planladigimiz, benim yine enstituden getirdigim kutulari ve Guven`in su sekilde eve getirdigi 5 litrelik Hamidiye su siselerini kullanmayi planliyoruz. Sise tasima sekli baya ilgi cekti, fotograf cekmeye calisanlar oldu :)


Balkonumuzun da bitkisiz bos hali soyle:



Bu da karsidaki Francesca ablanin muhtesem balkonu. Bahar ilerlesin, muhtesem oluyo balkonu. Hayal balkon..


Azicik yesilensin de yesil balkonumuzda caya bekliyoruz :)

2 comments:

  1. Bu haliyle bile insanın içini kıpır kıpır ediyor, ellerinize sağlık. Bende balkonumu bostana dönüştürmek istiyorum. Azıcık araştırma yapayım derken sizin blogunuzu gördüm. Yeşil balkonunuzda keyifli günler dilerim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba, blogumuza ilk yorumu yaptiniz :) cok sevindim ne guzel hismis.. henuz balkonumuz yesile donusmedi, ama gelismeleri aktarmaya devam edicez :) sevgiler

      Delete