Friday 11 December 2015

Yoksa siz hala EBEGUMECI ye-dir-te-me-dik-le-ri-miz-den-mi-si-niz

Bu sonbahar Viyana ormanlarinda dolanirken tanidik bir simaya denk geldik: ebegumeci. Mor pembe cicekli, sardunyanin yapraklarinin sekline benzeyen yapraklari olan bir bitki. Sonra annemin bu bitki toplayip, yemegini yaptigi aklima geldi. Basta gercekten o mu degil mi diye emin olmaya alisirken, internetteki resimleriyle kiyaslayinca toplamaya karar verdim. Guven biraz supheci yaklasti ama ben yine de topladim.


 Heryer ebegumeci :)



Ebegumeci neymis biraz ogrenelim. Ingilizcesi `common mallow`, Almancasi `wilde malve` yada `Kultur-käsepappel`, Latincesi `Malva sylvestris`, Gurcuce`si `Balba`, Cekce`si `sléz lesní`, Yunanca`si `molocha`, Esperantoca`si `Malvo granda` olan ebegumeci (wiki`de 38 dildeki karsiligi yaziyor), aslinda cok sifali bi bitkiymis. Sakinlestirici etkisi varmis, vitamin, cinko ve demir acisindan zenginmis. Akdeniz iklimi bitkisiymis; Avusturya`da da yetistigine gore, kafasi biraz karisik bi bitkiymis yani :)

Bunlarin disinda, eskiden beri dogal renklendirici olarak kullanilirmis. Tohumlarindan ve bitkinin kendisinden sari renk boyasi elde edilebiliyormus. Aklimizda bulunsun, belki bigun lazim olur.

Eski 1 mayis kutlamalarinda ebegumeciden kapi pervazlarina suslemeler yapiliyormus, saclara taclar yapiliyormus.

Biz de cocukken ciceklerinin tac yapraginin altina denk gelen kismini ikiye ayirip, alnimiza yapistirip da horoz taklidi yapabilmemizi saglayan bitki vardi. Sanirim, o bitki ebegumeciydi, cunku yine denedim ve oldu :D 

Neyse, biz dolu dolu topladik. Evde ispanak yapar gibi yemegini yaptim, sanki ispanaktan bile lezzetli bir yemek oldu.




Daha yaratici arkadaslarimiz sarmasini yapmislar, afiyetle yemisler :)


Demek ki neymis, dogada gozumuzu dort acarsak ac kalmazmisiz..


2015 Kasim, gülşah & güven & Leyla & Ozge & Iren

No comments:

Post a Comment